Educația nonformală – cum învățăm mai ușor și mai benefic.

Sistemul de invatamant nu ofera tinerilor posibilitatea de a invata intr un mod interactiv prin care informatia sa le ramana fixata in memorie. Tinerii sunt din ce in ce mai mult invatati “sa toceasca” decat sa asimileze informatia intr un mod logic si nonconformist.

Profesorilor le este foarte greu sa se adapteze la noile metode de predare care se bazeaza pe digitalizare si prefera sa ramana la vechime metode. Activitatile nonformale presupun un proces de învăţare, care poate fi încadrat într-un curriculum, conduce la obţinerea de rezultate într-o perioadă determinată de timp (de cele mai multe ori mai scurtă decât în cazul educaţiei formale), conţinuturile putând fi uşor înnoite sau îmbunătăţite; presupune extinderea cadrului de învăţare, diversificarea şi flexibilizarea spaţiului şi timpului de învăţare;

Exista studii conform carora oamenii sunt într-o continuă dezvoltare. Exista metode care faciliteaza acest proiect, iar noi îti vom prezenta 3 dintre ele. – Storytelling sau Arta povestirii. Are ca scop invatatea prin povestire. Povestea implica emotii, valori, experiente individuale si de grup, probleme si, cu siguranta, multiple solutii ceea ce îi face le tineri să retina informatia mai usor.

– Animaţia socio-educativă consista in promovarea si coordonarea capacitatilor expresive, relationale, de inovatie sociala, educative si de comunicare interculturala.

– Facilitarea grafica Cuvintele si imaginile sunt cele mai importante pentru a crea o harta conceptuala a invatarii. Acesta metoda este folosita de cand exista omenirea. Metoda facilitează memoria vizuala si creaza legaturi intre simboluri si partea emotionala a creierului.

Educatia nonformala este folosita tot mai mult în cresterea copiilor, deoarepe foloste metode care le dezvolta capacitatea de analiza, inteligenta, creativitatea, capacitTea strategica si gestionarea emotiilor.

Astfel, metodele de educatie non formala ar trebui sa reptezinte un procent mai mare din procesul de predare. Elevii sunt mult mai receptivi la activitatile care nu urmeaza tiparul.

Materialul a fost realizat de voluntarii Popescu Maria, Tatarus Bianca, Dumitrescu Leornardo, Nedelcu Alexia, Mocanu Mario.

Distribuie