8 septembrie, Ziua internațională a alfabetizării

Uniunea Europeană a stabilit mai multe obiective în domeniul învățământului: toți tinerii care au împlinit 15 ani ar trebui să dobândească abilități de bază de citit, matematică și științe.
În prezent, circa 20% din elevii de 15 ani din Europa nu au competențe de bază în alfabetizare și matematică, conform Monitorului educației și formării 2020.
Comisia Europeană sprijină eforturile depuse la nivel național prin două mijloace principale:
- colaborează îndeaproape cu factorii de decizie politică de la nivel național pentru a îi sprijini în elaborarea de politici și sisteme de educație școlară, inclusiv în monitorizarea progreselor înregistrate în vederea atingerii obiectivelor în cadrul semestrului european. Comisia colectează și partajează informații și analize și încurajează schimbul de opinii privind dezvoltarea de politici și abordări. O modalitate este prin intermediul grupurilor de lucru ET 2020. Din 2016, Grupul de lucru privind școlile a primit un mandat extins pentru a dezvolta guvernanța sistemelor de învățământ cu scopul de a promova o calitate mai ridicată prin stimularea inovării și a incluziunii.
- Prin programul Erasmus+, Comisia oferă contribuții semnificative la proiectele de cooperare europeană care promovează mobilitatea profesorilor și a elevilor.
Miniștrii educației din țările UE au identificat următoarele domenii prioritare:
- Toți elevii ar trebui să își dezvolte competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții: în acest sens, pot fi luat diverse măsuri, cum ar fi regândirea și evaluarea programelor de învățământ, formarea personalului didactic și îmbunătățirea disponibilității și utilizării de instrumente și resurse educaționale de bună calitate.
- Fiecare elev ar trebui să beneficieze de experiențe de înaltă calitate în materie de învățare, iar serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari ar trebui să fie disponibile pe o scară mai largă.
- Sprijinul pentru cursanții cu nevoi educaționale speciale, inclusiv pentru migranții care sosesc în UE, trebuie să fie îmbunătățit la nivel de școală, iar rata de părăsire timpurie a școlii ar trebui să fie redusă.
- Cadrele didactice, directorii de școli și formatorii de cadre didactice trebuie să primească mai mult sprijin, inclusiv oportunități continue de dezvoltare profesională și opțiuni de carieră flexibile și atractive.
- Garantarea calității ar trebui dezvoltată în continuare pentru a asigura o guvernanță mai eficace, echitabilă și eficientă a educației școlare și pentru a facilita mobilitatea celor care urmează și furnizează cursuri de educație și formare.
Comisia a instituit un cadru de cooperare în materie de politică europeană (ET 2020) pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea de bune practici în domeniul educației și formării. De asemenea, elaborează studii periodice cu privire la situația din întreaga Europă pentru a monitoriza progresele înregistrate în ceea ce privește dezvoltarea și revizuirea sistemelor de educație și de formare.
Sursa: Comisia Europeană